12 Kasım 2007 Pazartesi

Bireysellik ve Bencillik Farkı

Soru:Bireysellik ve bencillik arasındaki fark nedir?
Cevap: birey öncelikle kendinden sorumludur. bencileştiği zaman etrafına zarar verir. ben duygusu hepimizde az çok vardır kişi ne kadar bencilleşirse o kadar kendine ve çevresine zarara verir. birey olarak sorumluluklarımızı bilelim ve öylede davranalım

Cevap: Bireysellik kendi hayatını istediğin gibi şekillendirip yaşayabilme hakkı, bencillik kendi hayatını yaşarken başkalarına yaptığın haksızlıklar diye düşünüyorum.

Cevap: Bana göre bireysellik güzel, bencillik kötüdür. Birbirine yakın kavramlar gibi görünse de aslında birbirinden çok farklıdır. Arada önemli bir çizgi vardır, bu ayrımı yapan, yaşamına uygulayabilen kişi sayısı da bence azdır. Bencilik yapan insan sayısı daha fazladır. İnsanları teraziye koysak o taraf (bencillik) ağır gelir. Bireysellikte koltuk değneği aramayan, kendi ayakları üzerinde durabilen, kararlarını alıp yaşamına uygulayabilen, kendi hayatından ve sorumlu olduğu hayatlardan, bugünden ve gelecekten sorumluluk alan bir kişiden bahsedilir.

Cevap: bireysellik insanın kendi öz saygısı içindir, fakat; bencillik insanın kendi öz saygısızlığı içindir insanın kendisi hakkında yanlış düşünülmesine sebep olur

Cevap: Bireysellikte karşı tarafa zarar verme yoktur, kendi için en iyisini yaparken kimseye zarar vermez. Bencillikte karşı tarafa zarar verme ya da hakkını yeme vardır diye düşünüyorum.

Cevap: bireysellik toplum içindeki kimliğinizle yaptığınız toplumun bir parçası olarak gerçekleştirdiğiniz davranış ve olgulardır. bencillik ise sadece kendinizin içinizde derinliklerinizdeki sizin istek ve arzularının karşılandığı durumlardır.

Cevap: Bireysellik, diğer insanları da kendi gibi değerli ve önemli bularak kendini onlar arasında onlarla birlikte kendini kendine özel olarak ifade edebilmesidir. Bencillik; kendisinin dışındaki insanları önemsemeyen, değer vermeyen, her zaman her yerde varsa yoksa ben diyen insanları anlıyorum. Temel ayrım, bireysel toplumsallaşmış, sosyal olan kişiyi, bencil toplumsallaşmamış ben merkezli cahil bir kişiyi ifade eder.

Cevap: Bireysellik, başkalarına zarar vermeyecek kadar özgürlüğünün içinde dans ederek şevk ve azimle kendini gelişime adamaktır. Bu gelişim süreci başkalarına faydalı olabilecek düzeye geldikten sonra artık bencillikle bireysellik arasındaki çizgi belirmeye başlar eğer kendin dışındakilere de faydalı olabilecek donanım ve kapasiteye ulaşıp da hala kendinden başkalarını düşünmüyorsan o zaman bencilliğe doğru yol almışsındır demek.

Cevap: Bireysellik, kendinde varolanı mertçe ortaya koyma farklılığından utanmamaktır. Bencillik egoizmin kardeşidir.

Cevap: bireysellik kişiyi benzerlerinden ayıran özelliklerin bütünü, bencillik ise hep bana hep bana.

Cevap: Bence anlam olarak her ikisi de ´ben´ olma durumudur. Fakat taşıdıkları niyet dolayısıyla bu ´ben´olma durumu farklı anlam yüklüyor her ikisine. Bireysellikte kişi kendisi için iyi sonuçlara varmaya çalışırken başkalarına zararlı etkenlerde bulunacak veya onlara aldırmaz şekilde hareket etme düşüncesinde olmaz. Ancak bencillikte kişi sadece kendi durumuna aldırır ve bu durumun kimi nasıl etkilediği ile ilgili değil. Sonuç diğerleri için ne kadar zarar verici olursa olsun, bencil kişi ´bananeci´ yaklaşımlar içerisindedir daima.

Cevap: Bireysellik, kanımca insanın kendisine saygısıdır. Çünkü insan kendini mutlu etmezse başkalarını mutlu edemez. Ancak bencillik, insanın başkasının hakkına tecavüzüdür. İkisi aynı şeyler değildir.

Cevap: bireysellik, yaratıcı düşünme yani mühendislik bencilik, geri zekalılık yani ego tatmin etmektir.

Cevap: bence bencillik insanın sadece kendi düşünceleri ve kendi çıkarları doğrultusunda yaşamasıdır. yani sadece kendini düşünür. bireysellik çok farklıdır. kişi birey olduğunun farkındadır. sadece kendinin değil toplumunda çıkarlarını düşünür. toplumda tek başına ne kadar önemli olduğunu ve neler yapabileceğini bilir.

Cevap: Sanırım bireyselliği koruyabilmek, yaşatabilmek için harcanan çabanın adı bencillik.

Cevap: Bireysellik ile Bencillik ikiz hatta üçüz kardeştirler. Büyük kardeş Bireysellik ile küçük kardeş Bencil birde aralarında Kurnazlık kardeş olmak üzere üçüzdürler. Aralarındaki fark tek yumurta ikizleri olmamalarıdır. Aralarındaki sorun ise Poli (çok) yumurta ikizleri olmasından kaynaklanmaktadır. Bireysellik büyük kardeş ile Küçük kardeş BENCİL oldukça uyumludurlar. İyi anlaşırlar, aralarında sorun olmaz. Bazen Kurnaz kardeş araya girince bir bozukluk yaşadıkları da kolayca görünebilir. Bu durum yaşamın bütün alanlarında kolayca hissedilir. Hatta mizah olarak toplumun içinden akan renkleri ile görünür bile.

Cevap: Bireysellik, bireysel olarak iş yapabilme yetisini de içerir,bencillik daha çok egoist düşünmeyi, kendinden başka kimsenin fikrini önemsememeyi ifade eder.

Cevap: bireysellik ve bencillik aynısı bir fark yok.

Cevap: bireysellik kendin olmaktır. bencillik ise kendine yontmak

Cevap: Bireysellik kişinin, 'ben' olmuş halidir. Bencillik ise kişinin, sadece kendini önemsemesidir.

Cevap: Bireysellik, başkalarının kişisel alanını taciz etmeden kendi özgürlüğünü yaşayabilmektir. Bencillik ise kendi istediklerini gerçekleştirmek için, kendi çıkarları için başkalarının haklarını yok saymaktır.

Cevap: Bireysellik; kendi kendine ayakta durabilmek ve kişilik sahibi olmaktır. Bencillik ise kendinden başka kimseyi düşünmemektir...

Cevap: bireysellik:kişinin başkalarından ayrı kendi öz sınırlarını bilip bunları koruyup aynı şekilde başkalarının sınırlarına da saygı duymasıdır bence. örneğin aile için de yaşayan bireylerin birbirlerinin odalarına girerken kapıyı çalması gibi, bireysellik kendimizin veya karşımızdakinin bir insan olarak sınırlarına ve sorumluluklarına saygı duyarak onunla uyumlaşması belki bu yüzden bu uyumlaşmayı toplum tarafından özümseyemediğimizden bunca çatışmalar kavgalar. çünkü birey olamayan biz olmaz biz olman her konuda öncelikle bireysel sorumluluğu üstlenip bunun için çaba göstermektir bence. bencilik ise: bireyin yaşamının hemen hemen her kısmının da ayrıcalığın kendisin de olmasını istemesidir. bence bunun sebebi kendini ayrıcalıklı görmesi, kazanılmış statüler sayesin de geçmişinden kalan ezikliğin oluşturduğu boşluğu doldurma isteği vs. sebeplerdir bencilik bireyin sosyal çevre içerisin de sürekli sıkıntıya düşmesine sebep olacaktır aslında. bu bir bakış açısıdır ve bu bakış açısı eleştirel düşünceyle yerine ve zamanına göre kullanılması şekline dönüştürebilinir..

Cevap: bireysellik bireyin toplumsal değil de bireysel yaşamayı ön plana çıkarmasıdır. kişinin kendini yaşayabilmesi ve bildiği doğruları tek başına da savunabilmek var. bencilik kendinden başkasını düşünmeyen sade kendi hegemonyası etrafında dönmedir. çıkara dayalı bir yaşam biçimidir. çıkarları varsa "o" ona en doğru olanıdır.

Cevap: bireysellik nazımın dediği gibi orman gibi birlikte ağaç gibi tek bencillik ise bir ormanda tek başına fakat özgürce

Cevap: bireyselcilik sistemin ifadesi bencillik ise kişiliğin ifadesi, aradaki farkı bir kelimeye indirgeyemedim.

Cevap: Bireysellik cismin kendisi, bencillik ise o'nu yakalamaya çalışan gölgesidir. Bireysellik çeşit çeşit çiçeklerle dolu bir bahçe bencillik ise o'nun önündeki yüksek taş duvardır.

Cevap: birey olma olgusu. insanı diğer insanlardan ayıran, ona kendi öz kişiliğini veren şeydir, fakat bencillik ise sadece kendi menfaatleri doğrultusunda hareket etmektir

Cevap: Bireysellik;büyük küçük demeden herkesin bir birey olduğunu kabullenip,herkese hak ettiği değeri vermektir.Bencillik ise bireylerin sadece kendilerini önemseyip kendi çıkarları için tereddütsüz her yolu mubah zannetmeleridir.

Cevap: bireysellik kişinin kendi gerçeğini algılama sürecinde bu gerçeğe sahip çıkması ve kendine saygı duyması, bencillik ise b anlayıştan bir adım öteye geçemeden karşısındaki kişinin hak ve hukuku ne olursa olsun her türlü davayı kendine yontmasıdır. olması gereken toplumsal bütünlük için önce kendine saygı sonra herkesin yaşam hakkına saygı.

Cevap: Bireysel bencilliği de bir kesitinde kapsayan ama bazen sosyal olmada, sadece kendisi için değil sonuç odaklı ve bazen takımlar için köprü olmada, iş yapabilme adına izlenen yol olabilmekte iken bencillik kendisi için var olma algısının hakim olduğu ve asla toplum yada takım için bencil olunamayacağı kişilik biçimidir bence.

Cevap: bireysellik kendimiz için bir şeyler yapma; bencillik başkalarına ayrılması gereken zamanı çalarak kendini düşünme, başkalarının hakkını gasp ederek kendini düşünme ve hep kendi için bir şeyler yapma.

Cevap: bireysellik kişinin eylemlerinde tek başına hareket etmesi ve bundan hoşnut olmasıdır. bencillik ise toplum içerisinde bile kişinin sadece kendi menfaatleri doğrultusunda hareket etmesidir. yani sonuç olarak; bireysellik bir seçim iken; bencillik ise arkadaşlığı, dostluğu öldüren hoş olmayan bir davranıştır.

Cevap: bireysellik ve benzerlik arasında hiçbir benzerlik kuramıyorum. bireysellik, özgünlük, yaratıcılık vb kavramları çağrıştırıyor. bireysellik, bilimsel davranış ve düşünüş gerektirir. oysa bencilliğin öğrenilecek ya da öğrenilmesi zaruri bir durumu yoktur, insanı hiçbir şekilde geliştirmez. zihni önyargılarla kapatır.bireysel insan özgürdür, bireysellik insan ruhuna ve yapısına uygundur.

Cevap: bireysellik haklarını savunmak, bencillik ise karşısındaki insana kendinde olanı vermeme (maddi manevi ne olursa) hatta onda olanı alma çabasıdır.

Cevap: bireyselliğin bireyin topluma kattıklarının yanında bencilliğin toplumdan ve bireyden götürdüklerinden söz edilebilir.

Cevap: bireysel olmak sınırlarının farkında olmaktır, bağlaşık olmamaktır, özgüven sahibi bağımsız bir birey olmaktır ve aidiyetten de kopmadan bir birey olmaktır. bencillik ise her şeyde kendine pay çıkarmak, herkesten önce kendini düşünmek, insanların eşit olmadığını, kendisinin üstün bir varlık olduğunu düşünmektir. Bir psikolojik rahatsızlıktır bence bu.

Cevap: bireysellik!! birey olmak, ferdi bir şey olmalı, bencillikse apayrı bir konu, kıskançlık egoist olma duygusu, bence, bencillik bir içgüdü, kötü bir duygu, kötü huy, bireysellikse hiç yanından geçmeyen farklı anlam içeren kelime

Cevap: bireysellik; kendimizi toplumun içinde bir birey olarak görmek. ama bencillik sadece kendini görmek. şöyle desem doğru olur mu bilmiyorum ama (ben varım ve içinde yaşadığım toplumun bir parçasıyım ben olmasam da benim yerimi alacak bir birey olacaktır). Ya da (ben varım ben yoksam toplum diye bir şey olamaz bensiz toplum düşünülemez)

Cevap: İki tamamen zıt kavram. Bireysellik; kişinin kendi donanımı kapsamında olan. Bencillik ise; kişinin kendine dönmesi, ben merkezci olması.

Cevap: Bireysellik bireyin fiziksel zihinsel ve coşkusal olarak güç kazanmasıdır. Yani öz gücünün gelişmesidir. Bu nedenle bireysellik bencillik demek değildir. Bencillik ise yalnız kendini düşünen kendi çıkarlarını herkesinkinden üstün tutandır. Bireyselleşen kişi kendini sevebilir oysa bencil kişi kendini sevemez. Aynı zamanda başkalarını sevebilme yeteneğinden de yoksundur.

Cevap: bireylik bir insanın sorumluluklarının farkında olması ve gereği için caba sarf etmesi ancak bunu zorunluluk olarak değil insan olma bilinci ile yapmasıdır, bencillik ise yine insanın farkında olması ancak bunu ihtiyaçlarım olarak nitelemesi ve kendisi için zorunlu olduğunu düşünmesi ve düşündürtmesidir.

Cevap: bireyseller gerektiğinde haklarını korumak için benciller başkalarının haklarını gasp etmek için uğraşırlar

Cevap: ikisi kelime zıt anlamdadır bana göre. Bireysellik kendine yetebilen, ihtiyaçlarını gidermek için başkalarına bağımlı yaşamayan veya sömürmeyen, diğeri ise tam tersine kendi ihtiyaçlarının giderilmesi için başkalarını araç olarak görmek, soru bence yanlış sorulmuş, ikisinin arasındaki fark nedir? yanlış bence. çünkü ikisi zıt kavramlar. Ama bencillik her insanda var. Önemli olan bunun yaşamının ne kadarını kapsadığı sanırım. Çünkü bizim toplumuzda tamamıyla birey, yetişkin yetiştirmek mümkün görünmüyor. Kasıtlı bağımlılıklar dayatıyor, geleneklerimiz. Çünkü insanları yetiştirenlerin, toplumda kendini ifade etmediklerini görüyoruz. Toplumda kendini ifade etmeyen kişilerin de, sağlıklı bireyler yetiştireceğini düşünmüyorum.

Cevap: bence bireysellik kendine de haklar tanımak sadece başkaları için yaşamamaktır, bencillikle arasındaki sınırsa çok hassastır başkalarına haksız yere zarar vermeye başladığınız veya haklarına tecavüz ettiğiniz yerde bireysellik biter bencillik başlar

Cevap: Bencillik her ne olursa olsun kişinin istediği bir durum ise önceliği kendine vermesidir. Bu olayda hak etmiş veya etmemiş olması önemli değildir. Bireysellik o kişinin kendine özgü davranış şekilleri olması, başkasının hakkını gasp etmeye yetkisi olmamasıdır.

Cevap: bireysel olduğunuz durumda paylaşabilir, fakat bencillikte paylaşım olgusu asla yoktur.

Cevap: Bencil, toplumsal kurallar ve vicdanı aksini söylediği durumlarda dahi, bireyselliğini öne çıkarmaktan kendini alıkoyamayan kişidir. Bencilliğin dozu arttıkça vicdanın da sesi kesilir.

Cevap: Bencillik başkalarının da sizin gibi düşünmesini istemektir. Bireysellik alınan kararlarda kendi çıkarlarını ön planda tutmasıdır.

Cevap: Bireysel kişiler tek başınalıktan hoşlanan insanlardandır. Bencil insanlar ise önce kendini düşünen ve bireysellikten farklı olarak kendini ön plana çıkaran,önemseyen kişilerden değildir.

Cevap: bencillik kişinin sadece kendisini düşünmesidir. bireysellik ise tek başına da var olabilme becerisidir. bir nevi kendi kendine yetebilmektir.

Cevap: Bence, bireysellik, durum karşısında tek başına hareket edebilme kabiliyeti iken, bencillik, durum karşısında kendinden başkasını düşünmeden hareket edebilme davranışıdır.

Cevap: bencil, egosu için başkalarının hakkına tecavüz etmeyi hakkı zanneder, birey haklarına tecavüz edilmemesini sağlamaya çalışır.

Cevap: bence bireysellik kendin olmakla ilgili.kendi bilincine göre hareket edebilmek. “başkaları ne der”den kurtulmaktır. kendi kararlarımızı kendimiz alıp sorumluluk almaktır. bencillik üstünde okuyup çalışmadım ama insanın sahip olduğu değerleri (maddi manevi) kimseyle paylaşmamasıdır.

Cevap: bireysellik insanın başkasına bağlı kalmadan kendi kararlarını verebilmesidir. bencillik ise insanın kararlarını verirken sadece kendisini düşünmesidir....

Cevap: bireyselliği kendi yaşamımla şu şekilde açıklama yapabilirim. nişanlıyım 21 yaşındayım ve iki sene aradan sonra şunu gördüm isteklerim yok olmuş beklentilerim yok eskiden çok fazla arkadaşım olmasına rağmen şimdi çok çok az sayıda yeni yerler keşfetmeyi güzel sanatlara ilgimi kaybetmişim bunları tekrar istemem birey olduğumu tekrar hissetmek yani şahsi ihtiyaçlarımı geri alma düşüncesindeyim en doğal hakkım olduğunu da düşünüyorum. bencillik ise beni bu hale getiren kendi yaşam tarzını bana benimsetmeyi arzulayan kendi istediğinde dışarıya çıkmak o istediğinde bir şeyler yapmak bu bencilliktir işte. bireysellik eğer bu dünyada nefes alma şansımız varsa isteklerimizi yapma olanağı sunar bencillik ise kendi istediklerimizi karşı tarafa zorla yaptırmaktır.

Cevap: Bireysellik, kişinin kendini yaşam içerisinde ifade edebilmesi ve diğerlerinden farklılıklarının farkında olması demektir. Bencillikse, kendi bireyselliğini başkalarınınkinden üstün ve ayrıcalıklı görmesidir. Kişi kendi bireyselliğini yaşarken, başkalarının bireyselliğine de saygılı olmalıdır.

Cevap: bireysellikte kendi duygularını önemsersin. bencillikteki, farksa. duygularında başkalarına zarar verme noktasına gelmektir.

Cevap: bence bireysellik at gözlüklerini takıp, insanın etrafında olan olayları sadece kendi lehinde, objektif olmadan görmesidir. istediğim her şey benim olsun gerisi de beni ilgilendirmez. "Her koyun kendi bacağından asılır" mantığı bireyselliğin temelini oluşturuyor diye düşünüyorum. bencillik ise bireyselliğin bir üst basamağı gibi: artık bu noktada insan sadece kendini görüyor. başkalarının doğrularını görse bile kabullenmeyen insanlar görüyorum bazen, kimin ne düşündüğü önemli değil bencilliğin olduğu yerde, imkan ve şartlar, başkalarının ihtiyaçları önemsizdir. zaten başkalarının ihtiyaçlarını görmekten de yoksundurlar.

Cevap: Bana gerekli olan ile fazlası arası düşünce ve tercih hatta tasarruflar olsa gerek.

SEVGİLİ DOĞAN CÜCELOĞLU NUN BİR YAZISIDIR...

Hiç yorum yok: